PROJEKTI

 

KULTURNI CENTAR ZA MLADE

     GlzKn_RGBavni fokus ovog projekta jest prenamjena zapuštenog prostora u naselju Lastovo na istoimenom otoku, u prostor namijenjen za osnivanje kulturnog centra za mlade. Prostor se nalazi na povijesnom trgu naselja Lastovu, u neposrednoj blizini zgrade Općine, Osnovne škole Braće Glumac, sakralnog objekta i prostorija dvije najveće otočke udruge. Zamišljeno je da mnogobrojne otočne udruge i mladi entuzijasti nakon revitalizacije koriste navedeni prostor za održavanje vlastitih aktivnosti i osmišljavanje programa raznolikog i bogatog sadržaja. Revitalizacijom gore spomenutog prostora u kulturni centar i uključivanjem lokalnih organizacija civilnog društva u njegov rad, osim pružanja uvjeta za adekvatan rad navedenih organizacija, omogućit će se i uspješno poticanje daljnje suradnje s kulturno - umjetničkim organizacijama na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Dodatni element inovativnosti zastupljen je u vidu in situ istraživanja, gdje bi djelovanje kroz prostor ureda smještenog u srcu naselja Lastovo, pripomoglo valorizaciji specifičnog urbanog koncepta naselja. Društvena posebnost može se pratiti kroz specifični spoj aktivnosti usmjerenih na ciljnu skupinu lokalnog stanovništva, kao i onu zainteresirane znanstvene zajednice.

 

LA. colonia

   CaptureUdruga u suradnji s tvrtkom HERITAGE GO PRO organizira manifestaciju pod nazivom LA. colonia: Kulturna baština - nasljeđe Mediterana. Manifestacija se održava na otoku Lastovu tijekom ljeta. Sastavljena je od dva događaja, umjetničko-istraživačke radionice te konferencije kulturnih djelatnika. Ciljevi manifestacije pretpostavljaju umrežavanje akademskih i muzejskih institucija, primjenu suvremenih metoda kustoske i umjetničke prakse, naročito poticanje interdisciplinarnog pristupa. Omogućava se stjecanje izvjesnih saznanja o  prostorno-vremenskom i graditeljskom kontekstu urbanističkog sklopa Uble, kao i čitavog Lastova te njihova diseminacija široj publici. Nakon uspješnog debija u 2016. godini, manifestacija će se ponoviti tijekom ljeta . 2017. godine, te će se postignuti rezultati dalje definirati i nadograditi tijekom ljeta.

 

ATRIUM

ATRIUM-   Udruga je nositelj članstva, u kategoriji Prijatelja rute, pri ATRIUM-u (Architecture of Totalitarian Regimes in Urban Managements), transnacionalnoj kulturnoj ruti koja valorizira graditeljsku i urbanističku ostavštinu autoritarnih i totalitarnih režima, u ovom slučaju prvenstveno fašizma, s usporednom evaluacijom komunističke gradnje po otoku. Uble je nekada funkcionirao kao pravi grad, no prolaskom vremena i depopulacijom, od prijašnjih funkcija       preostao je samo raniji urbanistički obris. Navedeno članstvo svakako pridonosi porasti vidljivosti i usporednoj promjeni percepcije mjesta, koje ujedno dobiva priliku za revitalizaciju i ponovno preuzimanje zaslužene uloge kao održivog i živućeg grada.     

 

CINEMA LA

Capture

     Udruga i Kino Mediteran, uz infrastrukturnu pomoć Općine Lastovo uspješno su pokrenuli  organizaciju Cinema LA: redoviti kino program na otoku Lastovu, prvi put od 1975. godine, kada je od 60-tih potpredsjednik Općine dr. Antun Jurica odlazio u Split jednom tjedno kako bi preuzeo filmsku traku i transportirao do otoka. Cinema LA održava se najmanje jednom mjesečno tijekom zimske sezone, svaki put po jedan film za djecu i po jedan za odrasle te tijekom ljeta znatno češće. Cilj projekata je revitalizacija otočke kulture odlazaka u kino te upotpunjavanje sadržaja za lokalno stanovništvo i posjetitelje.

 

 

DANI DOBRE DOBRIČEVIĆA 

Capture  Od 2014. godine Udruga provodi organizaciju kulturno-umjetničke manifestacije Dani Dobre Dobričevića. Manifestacija dodatno obogaćuje turističku ponudu otoka, stvarajući nove sadržaje za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Manifestacije se organiziraju  na različitim javnim i privatnim lokacijama te su sasvim besplatne za sve posjetitelje. Dani Dobre Dobričevića organiziraju se u sklopu Lastovskog kulturnog ljeta koje traje od lipnja do listopada, znatno produžujući očekivanu sezonu te uključuje različite aktivnosti, poput kulturno-umjetničkih manifestacija, kušanja lokalnih proizvoda, večeri folklora i klape, , finger style guitar festivala te mnogih drugih.          

                           

HUMANITARNA AKCIJA: GROMOBRAN ZA DV LASTAVICA                                   

    humanitarna2013. Udruga je organizirala prikupljanje sredstava za instalaciju gromobrana na postojećem Dječjem vrtiću Lastavica. U povodu Svjetskog dana djeteta, 20.11.2013. izrađeni su mnogi su ukrasi i uporabni predmeti za prodaju, čija je prodaja umnogome olakšala i ubrzala prikupljanje sredstava te je gromobran uspješno kupljen.