Kulturno-umjetnički program – KUD Lastovo, Klapa Ladesta i Klapa Fumari

Povodom obilježavanja Dana Općine Lastovo i blagdana sv. Kuzme i Damjana 26. rujna 2020. u kino sali održan je kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili KUD Lastovo te Klapa Ladesta i Klapa Fumari. Uživali smo u tradicionalnim lastovskim plesovima uz liru te klapskim izvedbama ženske i muške klape s otoka Lastova.

Kulturno-umjetničko društvo Lastovo aktivno je od davne 1938. godine, a danas djeluje kao sekcija udruge “Lastovski poklad” čiji su primarni ciljevi baštinjenje pokladnih običaja i promicanje Lastovskog poklada na području općine Lastovo i izvan granica otoka. “Kulturno umjetničko društvo Lastovo” svojim nastupima, njeguje lastovsku narodnu nošnju, narodni ples, lastovske napjeve i običaj Lastovskog poklada – manifestacija koja se održala 536 puta za redom ove godine – te je zaštićena kao kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. KUD Lastovo je promovirao Lastovo i lastovske običaje po cijelom svijetu: nastupali su u Belgiji, Češkoj, Italiji i Sloveniji, kao i u lijepoj našoj koju su prošli od Vukovara do Konavala. Sadašnji voditelj je Eduard Bačko, a svakako bi trebalo spomenuti i Iva Čihoratića dugogodišnjeg voditelja.

Ženska klapa “Ladesta” osnovana je 2003. godine, a od listopada 2014. godine njezino umjetničko vodstvo preuzima meštar Janes Vlašić. U svojem dosadašnjem radu klapa Ladesta se može pohvaliti sa nizom uspješnih nastupa. Tako je klapa Ladesta nastupala u Vela Luci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku pa i van granica Lijepe naše te se mogu pohvaliti sa održanim koncertima diljem Slovenije – gdje su uvijek rado prihvaćene gošće. U travnju 2017. godine nastupale su zajedno sa lastovskom muškom klapom “Fumari” u Ljubljani u Cankarjevom domu, a povodom tog nastupa izdan je njihov prvi nosač zvuka “Zbogom moja skalo”. Na svom otoku redovito nastupaju u sklopu Kulturnog ljeta, te često možete čuti njihov pjev kako odzvanja u predivnim lastovskim crkvicama.

Klapa “Fumari” je osnovana 1998. godine, u ovom sastavu djeluje od 2014. godine sa voditeljem Janesom Vlašićem na čelu klape. “Fumari” njeguju izvorno klapsko pjevanje, ali rado pjevaju i obrade zabavnih pjesama. Za sobom imaju brojne nastupe na prvenstveno na svom matičnom otoku Lastovu te redovito sudjeluju na smotri klapa Dubrovačko-neretvanske županije u Blatu na otoku Korčuli, gdje su sa svog posljednjeg nastupa osvojili brončanu medalju stručnog ocjenjivačkog žirija. Jedan od najvažnijih trenutaka u  postojanju klapa “Fumari” je nastup u Ljubljani, u Cankarjevom domu. U spomen tog nastupa izdat je i njihov prvi CD. Također, klapa “Fumari” nastupila je u Italiji, u regiji Toscana u malom mjestu Castello di Potentino.

Autor fotografija: Korana Zavadlav

Kulturni program su omogućili Općina Lastovo i Turistička zajednica općine Lastovo, a aktivnosti programa/projekta “Kulturni centar Dobre Dobričević” provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.