Predavanja/okrugli stolovi – Program pametni otoci

U Društvenom centru Lastovo u srpnju 2021. u ciklusu predavanja iz Programa Pametni otoci, u suradnji s partnerom na projektu Općinom Lastovo, organizirana su i održana 3 predavanja/okrugla stola.

22. srpnja 2021. Sanja Đurin je kroz predavanje/okrugli stol “Bioraznolikost ekosustava kao važan čimbenik stvaranja pametnih otoka” pojasnila kako gubitak biološke raznolikosti može biti katastrofalan za ljudsko zdravlje jer nestabilni ekosustavi ograničavaju protok materije kroz ekosustave i u konačnici se umanjuju dobrobiti koje oni inače pružaju. Stoga je zaključeno da su ekološko djelovanje i očuvanje biološke raznolikosti kao i korištenje resursa bioraznolikosti kroz boravak u prirodi i na druge načine nužni za čovjekovo blagostanje, za njegov kvalitetan i dugovječan život.  

“Kome sunce sije? – pametna energija za budućnost otoka” bila je tema predavanja/okruglog stola Marine Blagaić Bergman održanog 22. srpnja 2021. Istaknuto je kako je odnos prema energiji na jadranskim otocima tradicijski obilježen principima štednje, solidarnih i komunalnih ulaganja u infrastrukturu od strane lokalnih stanovnika i iseljenika te sviješću o reciklažnom ciklusu. Prikazani su primjeri domaćih i inozemnih otoka koji su odmakli u implementiranju koncepata pametne energije u vlastitu svakodnevicu te je naglasak bio na društvenim i gospodarskim učincima energetske tranzicije koji su vezani za same lokalne zajednice, raspravljajući stoga o konceptima komunalne energije koju proizvode i posjeduju sami otočani.

27. srpnja 2021. Nataša Bokan u predavanju/okruglom stolu na temu “Pametni put hrane: kratkim lancima opskrbe prema održivosti” pojasnila je važnost i potrebnu kratkih lanaca opskrbe čime se smanjuje broj posrednika i prostorno skraćivanje puta koji hrana prolazi od proizvođača do potrošača. Istaknut je niz primjera Grupa solidarne razmjene kao dobar primjer iz prakse koji omogućavaju suradnju proizvođača umjesto konkurencije te novu vrstu odnosa između poljoprivrednika i potrošača.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta:
1.269.638,89 HRK

Iznos sufinanciranih sredstava od strane EU:
1.079.193,06 HRK

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruge Dobre DobričevićStajališta izražena na stranici isključiva su odgovornost Udruge Dobre Dobričević i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.