Promocija 2. izdanja Bilježnice Robija K. i izložba “Nevidljivog gosta” Borisa Šituma i Udruge Kvart

Povodom svečanog početka kulturnih aktivnosti u 2020. godini na Lastovu, u potkrovlju Kulturnog centra Dobre Dobričević, u subotu 1. veljače 2020. godine, održana su dva događanja u organizaciji Udruge Dobre Dobričević – izložba Udruge “KVART” (retrospektiva) i promocija 2. izdanja Bilježnice Robija K.

Ususret velikoj izložbi koja će se održati u bablje ljeto 2020., u Dobrinom potkrovlju prezentirana je video dokumentacija izvedbenih akcija / performancea “Nevidljivog gosta” Borisa Šituma i drugih članova iz Udruge KVART koja više od desetljeća djeluje i stvara prije svega u mikro zajednici, u Gradskom kotaru Trstenik u Splitu. Prezentirano je pet videa: Isus, 17, Match ball, Situacija i Smisao. Kvartove izložbe, akcije i perfomanci duhovito, ali vrlo precizno i konkretno kritiziraju neuralgične točke i razne suvremene urbane fenomene. Vrijedi napomenuti kako su u većinu radova direktno uključeni stanari iz Trstenika. Jedan od Kvartovih slogana jest: “Život, a ne interakcija”.
Prezentaciju ćete moći pogledati i tijekom ovog tjedna od 9:00 do 12:00 sati.

U suradnji s izdavačem Ex libris, održana je promocija 2. izdanja Bilježnice Robija K. – kultne kolumne Viktora Ivančića, koja neprekidno izlazi već 35 godina, sabrane na jednom mjestu u 5 knjiga na više od 2500 stranica. Ilustracije na naslovnici djelo su ilustratora Miroslava Mrve koji je za predložak koristio fotografije “Djeca u ratu” Milomira Kovačevića Strašnog, u dizajnu Damira Bralića i Lane Grahek.

Zašto Robi pohađa školu na Kmanu, je li se emocionalno stabilizirao otkad mu je Renči zabila brokvaču, koje je heteroseksualne orijentacije flomić Boban, tko je gluplji: mama ili tata, kako je Robi naučio plivati, ima li dida građevinsku dozvolu za mulić, što se dogodilo s babom, kako se snalazi pravi dida sa Šolte, kako mu se unukić zove… O ovim i drugim važnim i bitnim otočkim temama raspitivale su se moderatorice Mariana Bucat i Marijana Mastilović, a sam autor otkrio je kako su kolumne nastajale te odgovarao na pitanja o likovima i situacijama iz njegovog pera uz komentar na aktualna društveno – politička događanja.

Autori fotografija: Vedran Medvešek, Mariana Bucat, Korana Zavadlav

Aktivnosti programa/projekta “Kulturni centar Dobre Dobričević” provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.